Sisäisen teatterin kehomeditaatioharjoitus -vapauta itsesi positiivisuuteen

Toisen aallon positiivisen psykologian mukaan on tärkeää oppia “syleilemään” omaa pimeyttä. Tällä Sisäisessä teatterissa tarkoitetaan, että opit luovin menetelmin ilmaisemaan ja integroimaan eli eheyttämään itseäsi. Ulotat itsehyväksynnän myös heikkouksiisi ja keskeneräisyyteesi. Hyväksyt omat herkät, häpeävät, ilkeät, vihaiset, kateelliset jne. “osasi” eli kokemustilasi, mutta et anna niiden ohjata elämääsi. Tämä itsehyväksyntä tapahtuu itsehavainnoinnin, meditaation ja peilauksen eli luovan itsereflektion kautta.

Voit työstää kieltämiäsi tunnetiloja myös kehollisesti. Kun harjoittelet, kannattaa ottaa työstettäväksi alkajaiseksi joku pikku arjen moka, josta esim. kriittinen puolesi sättii sinua. Se voi olla vaikkapa joku pikku unohdus, joka harmittaa sinua. Ei ole tarkoitus, että ryntäät kokemuksiin, jotka saavat sinut suunniltaan. Se, että et pysty säätelemään kokemustasi, on merkki siitä, että tarvitset ammattiapua. 

Tietoisuustaidoissa onkin olennaista, että opit säätelevästi ja lempeästi menemään tiloihin, jotka eivät lamaannuta tai saa sinua pois tolaltasi. Tavallisesti meditaatio on hyvä aloittaa  ryhmässä, työnohjauksessa tai terapiasuhteessa, ohjatuin mindfulness-harjoituksin. 

 Jos teet harjoituksia yksin, otat samalla vastuun itsestäsi. Tällöin turvaa voi tuoda luotettava ystävä tai puoliso, jonka kanssa voi jakaa kokemuksia.  Sinun täytyy osata myös olla itse oma turvasi (tietoisuudessasi on turvallisia, vakaita aikuistiloja ja osaat maadoitua).


Harjoitus:
1) Anna hetken, noin minuutin verran, ikävän tilanteen kulkea mielessäsi mielikuvin.

2) Siirrä huomiosi kehoosi. Aisti kehoasi. Missä ja mitä tuntemuksia kehossasi herää? Nimeä kokemukseen liittyvä tilasi (vaikka Kateellinen, Hätiköijä jne.)

3) Siirrä nyt huomiosi kokonaan tähän kehosi kohtaan. Voit käyttää apuna hengitystäsi. Aisti nyt vain kehosi tuntemusta. Millaisena kehollisina kokemuksena tilasi ilmenee?

4) Älä yritä muuttaa kokemusta mitenkään. Anna sen vain olla sellaisena kuin se on ja viipyile kokemuksessasi. Voit sanoa mielessäsi itsellesi jotain kannustavaa, kuten että on ok tuntea tätä tunnetta, voin antaa itseni viipyä tässä kokemuksessa kaikessa rauhassa. Ota aikaa itsellesi tilan kokemiseen.

5) Hengitä hetki sydämeesi. Halutessasi aistia kokemusta käsi sydämmelläsi. Hae sieltä myötätuntoa, lempeää,  ystävällistä ja rakkaudellista kokemusta. 

6) Viivy ja kasvata tätä miellyttävää, rentoa, voimavarakokemusta. Millaisena myötätunnon kokemus tuntuu kehossa? Liittyykö siihen tuntemuksia tai aistimuksia? Entä mielikuvia? 

7) Siirrä nyt kätesi siihen kohtaan kehoa, joka kaipaa myötätuntoa ja hengittele kaikessa rauhassa lempeyttä ja myötätuntoa koko kehoosi.

8) Lopeta harjoitus.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s