Ole läsnä, leiki ja käytä aikaa joutilaisuuteen – näin kauneimman kruunun saat!

Löysin jälleen mielenkiitoisen uuden tuttavuuden, suomalaisjuurisen tohtorin Emma Seppälän Standfordin yliopistosta.   Hän on kirjoittanut ajatuksia herättävän kirjan, nimeltään Happiness Track (Onnellisuuspolku).

the-happiness-track-by-emma-seppala

Kirjan keskeiset teemat ovat tietoisuustaidoista tutut. Ne ovat mm. myötätunto, luovuus ja läsnäolo.  Säästä itseäsi ja luo menestystä ja onnistumisen kokemuksia tekemällä töitä oikein! Liian moni polttaa itsensä terveydenhuollon asiakkaaksi, janoamalla menestystä ja tekemällä työtä väärällä tavalla. Valitettavasti asianlaita taitaa olla niin, että tämä väärä tapa tehdä töitä on vielä meillä Suomessamme normi, johon meitä oikein yritetään valtaapitävien taholta ojentaa!

Tähän kohtaan haluan lisätä, että vierastan ylipäätään tätämenestyssanaa, koska itse en ainakaan kaipaa egolleni perinteistä amerikkalaista menestystarinaa, jossa saisin vaurautta ja kauniita aineellisia symbolisia koristuksia egolleni. Sen sijaan oma menestystarinani olisi onnellinen kohtuullinen, mutta luova elämä, josta olisi jotakin ammennettavaa myös muille ihmisille.  Toki ei käy kieltäminen, että minussakin on kunnianhimoinen, ahne ja ihailevaa mairittelua kaipaava puoleni, vaan toiset puoleni yrittävät pitää sitä lempeydellä aisoissa. Ne kun väittävät, että omaperäinen itsen näköinen elämä ei oppiarvoja eikä statussymboleja kaipaa. 

Niinpä niin, sisäinen elämäni on edelleen keskitien kulkemisen, jatkuvaa etsimistä, jossa erilaiset mielenosani hakevat tasapainoa.  Yritän pitää lempeydellä ja hyväksyvällä läsnäololla ahneita ja huomiota kaipaavia puoliani aisoissa. 

Seppälän kotisivuilta, kuin myös hänen kirjastansa, löytyy mielenkiintoinen lista vääristä menestykseen liittyvistä uskomuksista, jotka ovat aivan liian tavanomaisia meilläkin Suomessa terveydenhuollon organisaatioissa,  yritystyksissä, poliittisissa instituutioissa jne. 

Onneksi  kansalaisten tietoisuustaidot kokoajan lisääntyvät ja ehkä jonakin päivänä hyväksyvä läsnäolo ylettyy jo hierarkioiden yläpäähän.  Se tietty merkitsee samalla hierarkioiden latistumista ja dialogin kulttuuriin siirtymistä.  Siksi sitä on niin vaikea saavuttaa. Ihmiset rakastuvat valtaansa.

Tässäpä vapaasti käännettynä Seppälän lista ongelmallisista keinoista ja uskomuksista, joilla etsimme menestystä ja kuinka voisimme korjata ongelmallisia uskomuksiamme ja tapojamme hakea sitä:
++++++
ONGELMA:  Huolehdimme jatkuvasti siitä, että mitä meidän täytyy tehdä seuraavaksi, ja stressaannumme tämän vuoksi.
RATKAISU: Meistä tulee onnellisempia, tuottavampia ja karismaattisimpia, kuin osaamme keskittyä enemmän tähän hetkeen.
+++++
ONGELMA:  Me teemme liikaa töitä, emmekä jaksa pitää tällöin itsestämme huolta ja sairastumme tällöin purnuttiin.
RATKAISU:  Kun onnistumme rauhoittamaan mielemme, olemme vähemmän stressaantuneita, tuottavampia ja joustavampia.
+++++´
ONGELMA:  Elämme ylikierroksilla, kuljemme stressaavista tilanteista jännittäviin elämyksiin, ja näinn uuvumme.
RATKAISU: Kun löydämme itsellemme mielenrauhan, energisoidumme ja saamme tehtyä enemmän asioita.
+++++
ONGELMA:  Fokusoimme itsemme työhön keskeytyksittä ja samanaikaisesti emme kykene ajattelemaan ajatuksia laatikon ulkopuolella.
RATKAISU:  Kun vaihtelemme aktiviteettejamme rytmisesti, käytämme aikaa joutilaisuuteen, ja joskus tyhjänpäiväisiinkin asioihin, aivomme tuottavat kultahippuja.

+++++
ONGELMA: Olemme itsekriittisiä heikkouksistamme ja epäonnistumisistamme, ja tunnemme itsemme kurjiksi.
RATKAISU:  Kun olemme lempeitä itsellemme, kykenemme surffaamaan haasteilla ja kasvamaan epäonnistumisistamme.
+++++
ONGELMA: Tunnemme itsemme hyväksi jollain erityisalalla, emmekä halua astua siitä ulos ylittäen mukavuusaluettamme.
RATKAISU:  Aivomme ovat luodut oppimaan uutta ja ylittämään luovasti tietämisen ja asiantuntijuuden rajoja.
+++++
ONGELMA: Keskitymme vain itseemme, jotta meistä tulisi parhaita, ja kasvamme yksinäisyyteen ja itsekeskeisyyteen.
RATKAISU: Kun keskitymme jakamaan hyvää ja olemaan ystävällisiä muille, kasvamme lojaalisuuteen, joka inspiroi itseämm

  

Että sillä lailla. Tuntuuko sinusta lukijani samalta kuin minusta. Suomi Oy Ab on melkoinen takapajula?  Johdetaanko meitä kivikautisilla uskomuksilla?

Täällä tunnutaan  poliittisien päättäjien keskuudessa edelleen ajateltavan, että täytyy tehdä tehokkaasti tappotahdilla töitä ja pitkiä päiviä, jotta meistä kasvaisi tehokkaita, vauraita ja onnellisia. Ei saa pitää hauskaa eikä saa olla yhtään aikaa joutilaisuuteen.  Asia kuitenkin on  Seppälän mukaan niin, että ONNELLISET IHMISET LUOVAT MENESTYSTÄ,  EIKÄ MENESTYNEET IHMISET ONNELLISUUTTA.

Jeee!!! EI tarvi kärsiä, jotta kauneimman kruunun saa.  Pitää vain eetsiä onnellista elämää!

Erityisesti eduskunnassa ja hallituksessa tarvittaisiin kovasti tietoisuustaitokoulutusta ja Emma Seppälän kaltaisia kouluttajia: Uuden joustavan, läsnäolevan ja luovan ajattelun avaajia.   Asioita pitäisi alkaa vihdoin tehdä eri tavalla kuin ennen. Saman tekeminen alkaa olla jo tiensä päässä.

Voi kunpa valitsisimme vaaleissa yhä enemmän edustajiksimme persoonia, jotka ovat kasvaneet henkisisesti kokonaisvaltaisesti viisaina ihmisinä, ja paikkansa ansaitsisivat uudet nuoret luovat ajattelijat. Viisaita päätöksiä syntisi, kun päättäjillä olisi mahdollisimman paljon sekä ennakkoluulotonta nuorta luovaa ajattelua sekä tietoisen hyväksyvän läsnäolon tunnetaitoja! 

Mutta ei, suomalainen haluaa päättäjiksi  rallikuskeja, muita julkkiksia ja menestysyrittäjiä ja optiomiljonäärejä. Suomi Oy Ab:tä johdetaan 1900- luvun taloustieteellisesten oppikirjojen mukaisesti, joissa materialistinen yksisilmäinen tehokkuusajattelu ja suorittamiskulttuuri jyrää.

PS.  Muistathan Toivovalmennuksemme-   kehotietoisuustaitoja  kokemuksellisesti opettavavn kurssimme Helsingissä maaliskuussa. Tervetuloa mukaan!

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s