Toivoa myötätuntoharjoituksista

Myötätunto ruokkii levollisia,toiveikkaita, positiivisia ja läsnäoloon kykeneviä osiamme/kokemustilojamme.  Koska meidät monet on kasvatettu siten, ettemme ole saanut peilaavan aikuisen myötätuntoista lämpöä riittävästi, kasvaa meistä helposti ankaria ja kriittisiä itsemme piiskaajia. Näiden tilojen ravitseminen saattaa lukita helposti itsemme vapaan vuorovaikutuksen ulkopuolelle.

Mikä parasta, meidän ei tarvitse jäädä myötätuntovajeeseen. Ja voimme myötätunnolla oppia olemaan samaistumatta ikäviin tietoisuutemme näyttämömme vieraisiin. Meidän ei tarvitse esimerkiksi uhriutua . Sen sijaan voimme ryhtyä harjoittamaan myötätuntoa itseämme kohtaan. Tämä ei ole itsekästä toimintaa. Sen sijaan se on kokonaisvaltaisten viisautemme ja muihin ulottuvan myötätunnon kasvattamista. Vähitellen voimme kanavoida itsen arvostamiselle, ja omien arvojen ja uskomusten tiedostamiselle, rakentuvan myötätuntomme myös itseemme.

 

Itsen tiedostaminen ja myötätunto kulkevat käsikädessä.  Opit myötätunnon kautta kuuntelemaan ja tunnistamaan erilaisia puoliasi ja opit suhtautumaan hyväksyvästi puoliisi. Kasvatat lapsellisia osiasi aikuisuuteen myötätuntoisella kuuntelulla. Myötätunnon kautta löydät yhteytesi muihin ihmisiin.  Huomaat kärsimyksessä ja ilossasi olevasi “minäme”, etkä vain minä.

Myötätuntoharjoittelua  voi tehdä monella eri tavoin.  Etsi itsellesi sopiva! Ehkä tärkeintä on osiesi tiedostaminen: Aina kun huomaat sättiväsi tai mitätöiväsi itseäsi, vaihda tietoisestiradion kanavaa” eli kokemustilaasi.  Harjoittelet siis vaihtamaan “kiukkuisen tilan” toiseen myötätuntoiseen aikuiseen tilaan.  Toista esimerkiksi seuraavan kaltaisia lauseita:  Vaikka minulla on tämä kriittinen/vihaa täynnä oleva/hössöttävä puoleni, hyväksyn itseni täydellisesti sellaisena kuin olen.”  Olen riittävän hyvä ihminen.” “Kun kerran nyt kärsin, pitää minun suhtautua erityisen suurella huomaavaisuudella ja rakkaudella itseeni.”

11998703_10153606848554375_475571840_n

Energiapsykologiset menetelmät EFT ja tapping tarjoavat erinomaisia harjoituksia myötätunnon harjoitteluun:

Youtubessa on myös pilvin pimein erilaisia myötätuntomeditaatioita englanniksi ja joitakin myös suomeksi:


Voit myös kirjoittaen tutkia itseäsi. (Voit tehdä tämän harjoituksen myös sisäisenä dialogina, mikäli kirjoittaminen ei ole sinun juttusi).  Seuraava Sisäinen teatteri harjoitus on mukaelma Kristin Neffin harjoituksesta.

Mieti seuraavia asioita itseksi kirjoittaen  ( Sisäisen teatterin kirjoitusharjoituksia löytyy lisää blogistani http://www.katisar.wordpress.):

1) Kuinka tyypillisesti rankaiset itseäsiOnko sinussa puoli joka haukkuu ulkonäköäsi, kykyäsi ihmisuhteisiin, vanhemmuuteen, työtekotapaasi?
2) Minkälaista kieltä käytät itsestäsi, kun joku tiloistasi tekee virheen?
3) Onko sinussa vahva kriittinen puoli joka sättii sinua?
4) Miltä sinusta tuntuu sättimisen jälkeen?
5) Mitä seuraamuksia on sillä, että olet näin ankara itseäsi kohtaan?
6) Tuletko alakuloiseksi? Masetuneeksi?

7) Miltä tuntuisi kun täydellisesti hyväksyisit itsesi?
8) Pelottaako tämä ajatus?  Antaako se toivoa?
9)Kun kohtaat hankalan tilanteen elämässäsi, onko sinussa ylivahva puoli, joka vähät välittää kärsimyksessäsi?
10) Onko sinussa puoli joka osaa antaa lohdutusta itsellesi?
11) Onko sinulla taipumusta kasvattaa pienestä draamasta yhä vain suurempi draama?
12) Onko sinulla tapana leikata itsesi irti yhteisöstäsi siten, että ajattelet kaikkien muiden olevan parempia  ja vain sinä olet surkea ja kärsivä?
13) Rakenna itsellesi sopivia myötätuntolauseita niitä tilanteita varten kun kärsit tai sättivä/mollaava/ankara kriittinen puolesi hyökkää kimppuusi.

Toivovalmennuksessa® opettelemme mm. edellisten kaltaisilla menetelmillä tietoisuustaitoja elisateenvarjo mindfulnessia” (kts. edellinen blogini).  Harjoitteleme mm.  tiedostamaan itseämme (teemme mielitajukartan osistamme HTT® – englanniksiESI”) , harjoittelemme oman tietoisuuden peilausta erilaisin luovin harjoituksin, harjoittelemme myötätuntoa itseämme kohtaan ja harjoittelemmeperinteistä tietoista hyväksyvää läsnäoloa” erilaisin mindfulness-harjoituksin. Toivovalmennuksessa korostetaan, että olemme erilaisia ihmisiä.  Yhdelle voi sopia tietyntyyppiset tietoisuustaitoharjoitukset ja toiselle toiset.  Siksi teemme monipuolisesti erilaisia harjoituksia. Toiveikkaaseen ja onnelliseen elämään ei ole olemassa yhtä ainoata oikeata reseptiä.

Mielitajukartta ESI:llä

WP_20150521_027 (1)

Tietoisuustaidot facebookissa.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s