Toivovalmennusta esittelevä diasarja – Kokemuksia kentältä

Viime keväänä taisin käydä ensimmäistä kertaa OFRD Markkinointitoimistossa opettamassa tietoisuustaitoja. Meillä on meneillään  yhteinen pilottihanke, jossa minä kehitän Toivovalmennustani ja he hyväksyvän läsnäolon tunneälyään ja tunnetaitojaan.

Olen opettanut aikaisemmin vain terveydenhuollon organisaatioissa, joten tämä on ollut minulle haastava, mutta mielenkiintoinen hanke.  Tuntuu, että kokemusperäinen tietoni alkaa ottamaan mukavia uusia muotoja, kun saan peilata näkemyksiäni heidän kokemuksiin. On uutta, ja itse asiassa kiehtovaakin, saada opettaa nuoria ja aivan eri alan ennakkoluulottomia ihmisiä.  Lienen Suomen ensimmäinen hammaslääkäri, joka opettaa mindfulnessia business-ihmisille? (Mahtaako toista edes tullakaan…)

Porukka OFRD:issa on ollut välillä melko stressaantunutta ja väsynyttä,  vaikkakin samalla myös innovatiivista: leikillisyyttä ja uteliaisuutta työntekijöillä tuntuu riittävän muillekin jaettavaksi.  Toivon sydämestäni, että he oppivat pitämään huolta itsestänsä tietoisuustaitojen keinoin.  Toivon, että tämän päivän nuoret eivät kuormita terveydenhuoltojärjestelmämme stressaantuneina ja loppuun´palaneina, psykofyysisine oireineen, vaan he osaavat huolehtia hyvinvoinnistaan paremmin kuin tämä minun addiktioihin, epätervellisiin tottumuksiin ja depressioon hukkuva sukupolvi.

Mielenkiinnolla odotan, millainen päätöstyö saadaan yhdessä OFRD:n kanssa aikaiseksi. Tavoite on nimittäin toimistohenkilökunnan koulutuksen yhteydessä räätälöidä, heidän kanssaan yhdessä,   OFRD:n keikkatyöntekijöille pieni Mindfulness-opas työhyvinvointiin. Tarkoitus on antaa tämä opas uusille ja vanhoille kenttätyöntekijöille, jotka esittelevät erinäisiä tuotteita moninaisissa tapahtumissa.

Tietoisuustaitojen viesti on selkeä: organisaatio haluaa arvostaa ja välittää työntekijöistään. Nykyisessä vaihtuvien työpaikkojen ja irtisanomisten kulttuurissa on tärkeää, että ihminen luo ja säilyttää omanarvon tunteensa.

Alla Slideshare-diaesittely Toivovalmennus®-konseptista, jota olen kehittänyt heidän kanssan yhteistyössä.  Yhdistän tilasidonnaista ajattelua (hypnoterapiasta omaksuttuja ajattelumalleja)  ja mindfulnessia.  Mindfulness täydennettynä ESI:llä (HTT®  Hallitsevan tilan tunnistus – Mielitajukartta) on erinomainen työkalu oman itsen tiedostamisen lisäämiseen. Kun työntekijän mielitaju paranee, kykenee ihminen aistimaan paremmin myös toisen ihmisen tiloja.

Kun ihminen tule tietoiseksi omista tiloistaan ja eri henkilöiden välisten tilojen dynamiikasta, on mahdollista parantaa “työflowta”.  Vuorovaikutusta sabotoivat lapselliset, tai esikuvilta omaksutut tiedostamattomat tunnetilat, “tunnelukot”,  eivät terrorisoi yhtä helposti “työflowta”. Tietoisuustaidot, ei tietty, ole ratkaisu kaikkiin emotionaalisiin ongelmiin, vaan joskus jotkut saattavat tarvita henkilökohtaista työnohjausta tai jopa terapiaa.

Ihailen tämän yrityksen työntekijöiden yhteishenkeä ja tuoreita ajatuksia. Heillä tuntuu olevan yhteinen tahtotila, jolla he haluavat parantaa omaa ja keikkatyöläistensä hyvinvointia ja tietty samalla myös työtehoa.  Yrityksellä on maskottihahmo, OFRD Mörkö, joka on ahkerasti muistutellut porukka ruokatuntien ja läsnäolon paussien tärkeydestä.

12189981_1206248026070945_6584176283210194412_n

Havard Business Reviewssä oli vähän aikaa sitten juttu, jossa todettiin: “Mindfulness ei ole enää mukava vaihtoehto esimiehille. Sen sijaan se on välttämättömyys: Pidämme tietoisuustaidoilla aivomme terveenä, parannamme päätöksenkykytaitojamme ja ennalta ehkäisemme stressiä.”

Toivon toivovalmennukseni innoittamana, että yrityksissä kuin myös muissakin organisaatioissa,  alettaisiin yhä enemmän välittämään työntekijöistään, sillä tällä on pitkällä tähtäimellä terveyttä mutta myös tehokkuutta lisäävät seurannaisvaikutukset. Tietoisuutaidot ovat “win-win-juttu”:  Tehokkuus lisääntyy ja työntekijöiden kokonaisvaltainen hyvinvointi lisääntyy.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s