Oletko löytänyt kosketukseen virtaavaan minuuteesi?

Miksi olen ihastunut ajatteluun, että olemme muodostuneet erilaisista osista, joita voi (minä)tiloiksikin kutsua? Ehkä siksi, että se avaa meidät ymmärtämään, että minuus ei ole jotakin pysyvää, normaalia, tai oikeaa, vaan olemme etnisen taustamme, sukupuolemme, kansalaisuutemme – kulttuurimme ja ympäristömme – tuotteita.

Parhaimmillaan voimme löytää itsellemme erilaisissa puolissamme, tiloissamme, vapaasti virtaavan minuuden. Voimme samaistaa itsemme moneen asiaan, vaikkapa titteliimme tai poliittiseen näkemykseen . Tajusin jo vuosia sitten minussa asuvat monet poliittiset identiteetit: Minussa asuu kommunisti, sosialisti, kapitalisti ja globaali vihreä sekä lokaali perussuomalainen. Tai voimme samaistaa itsemme johonkin tunnetilaan, alakuloomme (rouva Otsaryppy), luovuuteen (utelias sisäinen lapseni, Tyttönen) tai suruun (Itkijänaiseni). Voimme samaistaa itsemme kehoomme: Olen läski, pitkä, laiha jne. Saatamme samaistaa itsemme sairauteemme: olen fibromyalgikko tai syöpäpotilas.

unnamedAustralialainen hypnoterapeutti Jan Sky, ESI työkalun kehittäjä  http://www.execstateid.com.au/about_us.html

Voimme samaista itsemme sukupuoliseen suuntautuneisuuteemme: Olen homo, lesbo, hetero, transu jne.  Voimme samaistaa itsemme toisen ihmisen ajatuksiin, vaikkapa vanhempiemme tai opettajiemme ajatuksiin. Ajattelemme tällöin toiselta henkilöltä oppimiamme, joskus tietoisuuttamme avartavia, joskus sitä rajoittavia ajattelumalleja. Tällainen vahingollinen tila saattaa olla vaikka täydellisyyteen pyrkivä perfektionisti.

Osa tiloistamme on yksinkertaisesti kulttuurista omaksuttuja, ja toiset ovat oman henkilöhistoriamme tuotteita, totunnaisia tapoja reagoida ympäristöömme. Se, että samaistumme näihin tiloihimme, on elämän kärsimyksemme ydin.   Voit vapautua kärsimyksestä, olemalla samaistumatta mihinkään näistä tiloista tai sitten samaistumalla leikillisesti mahdollisiman moneen niistä. Minä olen mm. masentunut rva Otsaryppy, olen hypnoterapeutti tilani Anna. Olen feministi tilani Simone, olen Itkijänainen, olen tietokirjailija, olen hammaslääkäri, olen entinen läski, olen kouluttaja, olen sisäinen iloinen ja utelias Tyttönen, olen ateisti, olen uskovainen tilani Katarina.

Voimme vapautua olemiseen kun  halutessamme kykenemme irrottautumaan omista erilaisista identiteeteistämme. Toisaalta tarvitsemme myös tilojamme selvitäksemme arjen askareista. Jotta voimme kasvaa viisaiksi ihmisiksi, täytyy egomme kypsyä monipuoliseksi.  On mahdoton yhtälö, että voisimme suoriutua arjestamme, vaikkapa vaikka työelämässä, olemalla kokoajan puhtaassa läsnäolon tilassa, samaistumatta mihinkään tiloistamme.

sisakansi.indd

Ongelmamme on, kun samaistumme tietämättämme johonkin tilaan pysyvästi, ja kadotamme kyvyn olla virtaavassa, erilaisten minuuksiemme tilassa. Tietoisuustaitojemme kehittyessä, kussakin hetkessä voimme valita oman minuutemme, tilanteeseen sopivimman tilan. Hammaslääkärin työtä tehdessä, on oikeastaan hyvä, että paikalla ovat tiloistani sekä Anna että hammaslääkäriosani. Heidän vuorotellessaan potilaani saavat parasta mahdollista kokonaisvaltaista hoitoa. Ja välillä voin päästää irti näistäkin tiloista ja olla vain läsnä kädentyössäni.

Voi auttaa jo paljon se, että kykenee listaamaan mahdollisimman paljon erilaisia tiloja paperille. On vapauttavaa tajuta, ettet ole kukaan näistä tiloista, vaan olet ikuisessa muutoksessa oleva minuus. Olet samaan aikaan kaikki olemassa olevat ja mahdolliset tilasi, etkä mikään niistä.

Mikäli haluamme saavuttaa tavoitteita elämässä, vaikkapa saada kirjan julkaistua, on tärkeää, että kykenemme tunnistamaan tilamme, jotka ovat tavoitteemme suuntaisia ja ne tilat jotka sabotoivat tavoitettamme. Emme saavuta todennäköisesti asettamiamme tavoiteita, mikäli sisällämme on ristiriitaisia osia (vaikkapa skeptinen tila, ja saamaton tila), jotka vetävät meitä tavoitteemme vastaiseen suuntaan.

Tämän vuoksi ESI – (hallitsevan tilan tunnistus) on yksinkertaisuudessaan nerokas työkalu. Jotta saavutamme haluamiamme asioita elämässä, on merkitykselliset osamme saatava pelaamaan yhteen. Tämä työkalu auttaa meitä pääsemään kiinni virtaavaan minuuteen. ESI:ä voi käyttää sekä tietoisuustaitona, itsetuntemuksen välineenä, että terapeutit ja valmentajat voivat käyttää työssään. Se on integroiva työkalu, eli jokainen ammattilainen voi yhdistää siihen omaa terapeuttista osaamistaan. Se on menetelmä, jonka avulla voidaan yhdistää idän filosofista ajattelua lännen psykoterapeuttiseen tietoon.

On hyvä muistaa, että tilammekaan eivät ole mitään pysyviä identiteettejämme, vaan nekin muuttavat muotoaan. Ne kasvavat ja kehittyvät. Oma Tyttöseni on muuttunut paljon viime vuosien aikana, kun se on alkanut toteuttamaan luovuuttaan monin eri keinoin. Joskus voimme muuttaa tilamme nimenkin, jotta paremmin pystymme kuvaamaan sen muuttunutta uutta olemusta.

Luettavaa:

Jan Sky:  Mielen monet puolet, Kuva ja Mieli

Kati Sarvela: Sisäinen teatteri – luova kirjoittaminen tietoisuustaitona

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s