Tästä se alkaa… ESI-tietoa jokaiselle

Meillä oli niin onnistunut yhteinen koulutusviikko, australialaisen hypnoosivalmentajan Jan Skyn kanssa, että päätin avata ESI:lle omat sivut.

Jos et ole ennestään tuttu ESI:n kanssa, sillä tarkoitetaan suomeksi hallitsevan tilan tunnistusta (HTT®).

WP_20150110_005

Se, että olemme muodostuneet erilaisista (minä)tiloista tai osista, vastaa nykyistä neurobiologista tietämystä ihmisistä.  Jospa selitän sinulle asian vähän tarkemmin metaforan avulla.

Silloin kun ihmisellä ei ole tietoisuustaitoja, hän on kuin eriväristen lankojen sotkuinen lankarulla.  Kukin lanka edustaa yhtä tunnepitoista kehollista tilaamme.  Esimerkiksi punaisessa langassa on elämämme kaikki vihatilan täyttämät muistot ja keltaisessa pelon täyttämät muistot jne. Kun ihmisellä on tällainen sotku sisällänsä, hänen tilansa aktivoituvat ulkoisten tapahtumien seurauksena satunnaisesti.  Reagoimme tietämättämme jostain tunnetilasta, väristä, käsin. Ihmisellä ei ole tietoisuustaitoja.

Minätilojen tunnistuksen avulla avaamme sisäiset solmumme. Tulemme tietoiseksi tiloistamme. Avaamme sotkuisen sisäisen lankavyyhtimme tekemällä eri värisistä langoista, tiloistamme, kartan ja näin avaamme vyyhtimme solmut.  Tajuamme, että muistimme on tilasidonnaista.  Tiedostamme, kuinka muistomme ketjuttuvat tietyn värisen elämänlangan, tilan,  ympärille.  Ymmärräme, että vain yhden värinen tila kulloinkin voi hallita elämäämme. Tietoisuustaitojemme kehittyessä voimme yhä tietoisemmin lähteä valitsemaan, minkävärisessä elämänlangassa olemme, kussakin tilantessa kiinni.

Tietoisuustaitojemme kehittyessä voimme integroida, yhdistää, väreistämme kauniin kokonaisuuden, oman elämämme räsymaton.  Eriväriset tunnetilamme eivät ohjaa meitä tämän jälkeen enää satunnaisesti, vaan me ohjaamme itse omaa tietoisuuttamme. Valitsemme yhä useammin itse mattomme raidat.  Tietysti jokaisella meistä on välillä matossaan väkisin joskus mustanharmaita, synkkiäkin, sävyjä, mutta tietoisuustaidoillamme saamme nekin kauniiksi osaksi elämänmattoamme.

ESI on monipuolinen  työkalu, jota voi käyttää itsetuntemuksessa, terapiassa, työnohjauksessa  ja valmennuksessa. Se on integratiivinen työkalu.  Tällä tarkoitetaan sitä, että voit yhdistää erilaisia viisausperinteitä, esimerkiksi tietoista läsnäoloa, terapeuttista tai valmennuksellista osaamistasi. Psykoterapeutti voi käyttää työkalua, olkoo hän sitten kognitiivinen psykoterapeutti, hypnoterapeutti tai ratkaisukeskeinen terapeutti. Työkalu soveltuu erinomaisesti parivalmennuksen työkaluksi tai vaikkapa luovaan terapeuttiseen työskentelyyn, kuten psykodraamaan, kirjoittamiseen ja liikkeeseen.  Sisäinen teatteri – kirjoittamisessa minätiloja tehdään tutuksi luovan kirjoittamisen avulla.

kirjat

Lähiaikoina ilmoitan tällä sivustolla vuoden 2015 ESI-koulutuksista.  Tulen mielelläni kertomaan  yhteisöösi ESI:stä vaikkapa parin tunnin luennolla tai koko päivän ESI-kurssilla.

Tapausselostuksen ESI:stä löydät täältä.

Lisätietoa:    esisuomi (at) gmail.com

 PS. Jan Skyn ja Kati Sarvelan kirjoja  voit tilata esim. täältä.
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s